Mere frivillighed til de ledige

Regeringen skynder sig langsom, når den nu – efter pres fra flere sider – genoptager forsøgsordningen, der gør det muligt for ledige at lave frivilligt arbejde i op til 15 timer om ugen.

Forsøgsordningen udløb 20. marts i år, hvorefter de ledige kun måtte lave frivilligt arbejde i fire (!) timer om ugen. Sådan lyder loven nemlig. Ikke at det giver nogen særlig god mening, at grænsen er sat helt nede ved fire timer om ugen. I det hele taget burde der slet ikke være en grænse. Ikke så længe den ledige overholder andre gældende regler og stiller sig til rådighed for arbejdsmarkedet.

Kort tid efter forsøgsordningen udløb, stillede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sig op og sagde, at han ville arbejde for at ændre reglerne. Dette arbejde fortsætter ufortrødent, men pga. det lovforberende arbejde, vil en ny lovgivning først kunne træde i kraft 1. januar 2018. Derfor er det med stor glæde, at den frivillige verden klapper i hænderne over udsigten til en forlængelse af forsøgsordningen.

Efter planen genoplives forsøgsordningen pr. 5. juni 2017, da den først skal i høring.

Det er en anelse paradoksalt, at en del af presset for at forlænge forsøgsordningen kommer fra Socialdemokratiet, mens fagbevægelsen (i dette tilfælde repræsenteret ved LO) stiller sig meget skeptisk over for forlængelsen. LO’s næstformand, Ejner K. Holst, henviser bl.a. til Deloitte’s rapport, der konkluderer, at ledige involveret i frivillighed forbliver ledige i længere tid end andre ledige. Denne rapport er dog blevet haglet ned fra flere sider, da datagrundlaget ifølge kritikken er alt for mangelfuldt, og da nogle af forudsætningerne er ufuldstændige.

Frivilligrådet er på den anden side rigtig begejstret for at forsøgsordningen genoptages.

– Det er enormt positivt, at man nu genoptager forsøgsordningen. Og jeg synes man skal holde fast i, at 15 timer ikke er alverden. Og det er jo under forudsætning af, at man som ledig står til rådighed for arbejdsmarkedet, siger formanden for Frivilligrådet, Vibe Klarup.

 

Artikler om emnet:

LO kritiserer regeringens håndsrækning til frivillige (Altinget.dk)

Rapport om frivilligt arbejde bliver dumpet (Blog Albagaard)

Ministeren vil ændre reglerne (Blog Albagaard)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *