2020 – et år med masser af læring

De fleste vil nok sige, at 2020 var været et forfærdeligt år. Fyldt med Corona, restriktioner, begrænsninger, social distance, nedlukninger og meget, meget mere.

Og det er også fuldstændig rigtigt. Vi har været ramt både på jobbet og i vores fritid. Vores muligheder for at dyrke motion og være aktive har været sat under et gevaldigt pres.

Men heldigvis har der været masser af gå-på-mod i det samlede danske foreningsliv. Når de har været ramt af nedlukninger og restriktioner, så har de fundet på nye måder at være aktive sammen på. Om det så har været udendørs i stedet for indendørs, om det har været i mindre grupper frem for de normale store grupper, eller om det har været med helt andre aktiviteter end normalt, så har foreningerne langt hen ad vejen fundet på nye løsninger.

I løbet af foråret, da foreningslivet blev lukket ned, så vi pludselig en masse motionister udenfor i naturen. Pludseligt stod en masse motionister ude på græsplænerne og lavede strækøvelser, hop på stedet og luntede rundt i cirkler. Håndbolden blev taget med ud i parkerne og på fodboldbanerne, så færdighederne kunne holdes vedlige. Danskerne begyndte i endnu større stil end tidligere at vandre, løbe og cykle i naturen.

DIF og DGI kæmpede en brav kamp for at sikre muligheder for at holde danskerne aktive. De fik forhandlet særaftaler på plads, så turneringsdrift kunne fortsætte under begrænsende vilkår. De gjorde det muligt sammen med specialforbundene at sammensætte retningslinjer, så mindre grupper måtte samles og fortsætte deres aktiviteter.

Danmark brød ikke sammen i opgivenhed og dovenhed. Vi fastholdt i stor udstræning vores motionsaktiviteter. Nogle fandt på nye aktiviteter, andre stoppede i en periode, nye kom til.

Idrættens Analyseinstitut gennemfører løbende undersøgelser af danskerne sports- og motionsvaner. De seneste to undersøgelser har vist et generelt fald i vores aktivitet fra 64 procent aktive danskere i 2011, over 61 procent i 2016 og nu til 57 procent i 2020. Taget i betragtning, at Corona har gjort motion til en større udfordring end tidligere, må det siges at være et “godkendt” resultat, at så mange danske fortsat at motionsaktive.

Fra både DIF og DGI lyder der rosende ord til de frivillige ledere i de danske foreninger, der gang på gang har arbejdet benhårdt for at tilpasse sig de skiftende restriktioner og begrænsninger.

– Gennem de seneste 10 måneder har vores frivillige brugt deres dyrebare fritid på at tilpasse sig de løbende corona-restriktioner… De fortjener al mulig anerkendelse og opmuntring… Jeg vil gerne sende et kæmpe skulderklap til alle vores frivillige, siger Niels Nygaard, formand for DIF, til dif.dk.

Også i DGI er man stolte over de frivillige leder i medlemsforeningerne. Men man er samtidig også bekymret for den generelle folkesundhed, der bliver presset af de mange restriktioner.

– Vi opfordrer foreninger til at holde kontakt til medlemmerne, ikke mindst børn og unge. Det kan være med virtuel træning, eller måske bare en SMS eller et telefonopkald fra trænerne, så vi på forskellig vis kan holde fast i fællesskabet, indtil vi igen kan mødes fysisk. Der er brug for opbakning både blandt frivillige og medlemmer og fra samfundet i øvrigt, så vi kan bevare gejsten i en svær tid, siger Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI, til dgi.dk.

Så selvom 2020 på mange måder har været et forfærdeligt år, så er der kommet en masse godt ud af det alligevel. Foreningerne og de frivillige ledere har vist en ukuelig parathed til omstilling. Det lover godt for en fremtid, som stadig risikerer at byde på en masse forhindringer tilbage mod en normal tilstand præ-Corona.

Relevante links:
Idrætsdeltagelsen er mindre coronaramt end frygtet (DIF.dk)
Klar corona-opfordring fra DIF: Hold fast og hold ud (DIF.dk)
DGI bakker op om nye restriktioner, men er bekymret for folkesundheden (DGI.dk)
Den historiske stigning i danskernes idrætsdeltagelse er gået i stå (Idrættens Analyseinstitut)
Oversigt over Corona-restriktioner fra DIF
Oversigt over Corona-restriktioner fra DGI


[custom-twitter-feeds hashtag=”#foreningsdanmark”]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *