Gode tanker bag mange sommerferie-millioner

Regeringen indgik i starten af juni måned 2020 en bred politisk aftale, hvor de blev givet 200 millioner kroner til et partnerskab med Kommunernes Landsforening, hvor de sammen med de danske kommuner skulle sørge for “en bred vifte af sommeraktiviteter til børn og unge mellem 6 og 17 år.”

Tanken bag den politiske aftale og den store milliongave er rigtig god. Den giver mulighed for, at de mange børn og unge i Danmark, der i år ikke kommer ud og rejse i deres sommerferie, får en masse andre aktivitetsmuligheder rundt omkring i landet.

Men der er også den udfordring med de mange millioner kroner, at de er givet på en måde, så foreningerne ikke selv har haft den store reelle indflydelse på, hvordan pengene kunne bruges på den smarteste måde. I løbet af ganske få dage skulle kommunerne finde ud af, hvordan de lokalt kunne bruge den store milliongave, der pludselig dryppede ned i deres skød. Den øvelse er helt sikkert grebet meget forskelligt an rundt omkring i de danske kommuner. Og de har helt sikkert ikke af ond vilje undladt at spørge foreningerne til råds om anvendelse af pengene. Men der har reelt set ikke været tid til at involvere særlig mange i fordelingen af pengene.

Og det er rigtig ærgerligt – for med indflydelse til foreningerne selv, så kunne de mange millioner uden tvivl været blevet brugt endnu bedre end de er i gang med.

I DGI har man sammen med medlemsforeningerne planlagt over 600 sommerferieaktiviteter over hele landet. Hvor mange af dem, der er kommet ekstra til på grund af den store milliongave er uvist. Men udvalget i sommerferieaktiviteterne er meget bredt. Der er både aktiviteter på én dag og op til en hel uge. Der er både mulighed for at prøve én idræt eller prøve kræfter med flere idrætter samtidig.

– Det er en fornøjelse at se, hvor mange idrætsforeninger, trænere og instruktører, der med kort varsel har været med på at arrangere nye og spændende sommeraktiviteter,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen til dgi.dk.

Det er uvist, hvor mange børn og unge, der får glæde af sommerferieaktiviteterne og dermed, hvor stor en betydning de 200 millioner kroner får for at få flere børn og unge aktiveret. Men tidligere har der alene på DGI’s sommerferieaktiviteter deltaget over 20.000 børn og unge – og de forventer endnu flere i år.

Som et ekstra initiativ for at få flere børn og unge aktiveret i sommerferien har DGI stillet 1.500 fripladser til rådighed med økonomisk støtte fra Poul Due Jensens Fond.

Relevante links:
Politisk aftale skal give børn og unge en god sommerferie (Regeringen.dk)
Go go go – aktiv sommerferie med masser af fede aktiviteter (DGI.dk)
Vær med til at give børnene den bedste sommer (DIF.dk)


[custom-twitter-feeds hashtag=”#sommeraktiviteter”]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *