Sammen i naturen

Diskussionerne har bølget frem og tilbage de seneste uger mellem massevis af naturelskere i Danmark efter en beslutning om at etablere naturnationalparker 13 forskellige steder i landet.

Det var de helt store tal, der kom ud af et forlig mellem Regeringen og fire andre partier i sommeren 2020. De aftalte, at der skulle etableres 13 nye naturnationalparker med et areal på 75.000 hektar. Alt dette til en pris på 888 millioner kroner.

Der er ingen tvivl om, at denne aftale er et boost for naturen i Danmark. Men diskussionerne på diverse medier de seneste uger har vist, at det ikke er alle, der er enige om, hvordan man passer på naturen, mens man samtidig benytter den.

Argumenterne spænder vidt. Lige fra den yderste beskyttelse af naturen, hvor den skal have lov at passe sig selv, vokse vildt og ikke være berørt af mennesker. Og til den anden ende af skalaen, hvor alt natur skal være tilgængeligt for alle mennesker til alle typer af aktiviteter.

Men løsningen skal nok findes et sted imellem de to yderpunkter. Der skal være plads til, at naturen både kan benyttes og beskyttes.

Vores natur skal beskyttes, så vi sikrer en biodiversitet, hvor der er plads til, at sjældne planter og dyrearter kan overleve. Naturen har behov for at blive passet på, så vores grundvand holdes rent i mange generationer endnu.

Vores natur benyttes i dag i stor udstrækning af rigtig mange danskere. Naturen besøges dagligt af vandrere, løbere, hundeluftere, børn, familier, skoler, svampeplukkere, fuglekiggere, hesteryttere, cyklister og en masse andre. Under Corona har vi set en stor stigning i danskernes aktivitet i naturen. Det har givet et boost til vores motionsvaner. Det er derfor vigtigt, at adgangen til at benytte vores natur ikke bare vedligeholdes, men også udbygges. Den fysiske og mentale folkesundhed er afhængig af det.

I et indlægAltinget.dk har to udviklingskonsulenter fra Lokale- og Anlægsfonden, Jens Øyås Møller og Jakob Færch, argumenteret for, at der er rigelig plads til både benyttelse og beskyttelse af naturen.

De stiller spørgsmålet: “Er der nødvendigvis et modsætningsforhold mellem biodiversitet og intensiv rekreativ brug, hvis bare den rekreative brug styres?”

Som svar på deres spørgsmål opremser de en række projekter, som Lokale- og Anlægsfonden er involveret i. Blandt andet det projekt, der er ved at etablere fem trailcentre rundt om i skove i Danmark. De fungerer som mødested for alle skovens brugere. De nævner også projektet Naturpark Amager, hvor der etableres en række nye spots, der bygger bro mellem naturen og byen. Her er der især fokus på at få børnefamilierne ud i naturen.

Lokale- og Anlægsfonden er eksperter på faciliteter. De har mange års erfaring med brugerinddragelse, når der etableres nye faciliteter. De vil derfor også være netop den slags eksperter, der er brug for, når de nye naturnationalparker skal etableres. Der er ingen grund til at tænke ensidigt på hverken benyttelse eller beskyttelse. Alle brugerne skal inddrages i den proces. Både dem, der vil benytte naturen, og dem, der vil beskytte naturen.

Vores natur skal kunne rumme både benyttelse og beskyttelse.


[custom-twitter-feeds hashtag=”#naturforalle”]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *