Foreningslivet skal nytænke sig selv under Coronakrisen

Tidligere på ugen var jeg gæste-blogger på Floorballportalen, hvor jeg skrev om de udfordringer, foreninger står over for midt i en Corona-tid. Men også om, hvad foreningerne selv kan gøre for at forbedre deres situation. Læs gerne blogindlægget hos Floorballportalen – eller lige her.

Coronakrisen sætter foreningslivet på prøve og kalder på nye måder at drive og udvikling foreningen på.

Coronakrisen sætter en stopper for rigtig mange ting i vores samfund. Skoler lukker, butikker lukker, virksomheder lukker, folk mister jobs – og foreningslivet bløder. De nyeste medlemstal fra DIF og DGI viser, at ikke mindre end 2.306.288 danskere er medlem af en idrætsforening. Det viser tydeligt, at foreningslivet i Danmark har et omfang, hvor langt de fleste familier har en daglig berøring med idræts- og foreningslivet. Når mange foreningsaktiviteter lukker ned på grund af Coronakrisen, så har det stor betydning for ikke bare sundhed og motion i vores samfund, men også for den sociale betydning deltagelse i foreningslivet har.

Medlemmerne skal plejes
Der ligger derfor et stort ansvar på skuldrene af de foreningsledere, der skal navigere deres foreninger gennem Coronakrisen. Når man ikke kan træne og spille kampe, som man normalt ville gøre, så skal man finde på andre ting. Mest af alt for at holde liv i foreningen og holde medlemmerne tæt på foreningen. Hvis ikke man samles med holdkammeraterne og træne på normal vis, så kan man i stedet finde på andre fysiske aktiviteter, som man kan lave sammen – hver for sig. Der findes masser af gode eksempler på foreninger, der bruger deres sociale medier, hvor trænerne sender øvelser og udfordringer ud til deres spillere. Der findes holdkammerater, der dyster med og mod hinanden ved at sende videoer med deres præstationer til hinanden.

Men det er også vigtigt, at foreningerne forsøger at holde den sociale kontakt mellem medlemmerne. Her kan man også med stor succes bruge både sociale medier og online kommunikationsplatforme til at mødes. Selvom man ikke kan mødes fysisk, så kan man mødes virtuelt og være sammen – hver for sig. På den måde holder foreningen gang i de sociale interaktioner mellem medlemmerne. Og når vi kommer ud på den anden side af Coronakrisen, så kan man genoptage de sociale sammenkomster også i fysisk form.

Medlemmerne skal have følelsen af, at de stadig får noget for deres kontingent.

Økonomien skal forfølges
Når foreningerne ikke kan afvikle aktiviteter på normal vis, så risikerer de at økonomien kommer til at hænge i laser. Men i stedet for at læne sig tilbage og vente på, at krisen opløser sig selv – og samtidig nøjes med at krydse fingre for en lys fremtid – så skal foreningerne trække i arbejdstøjet og forfølge alle muligheder for at forbedre økonomien trods de dystre udsigter.

Der er flere steder at hente hjælp. Det bedste sted at starte er i sin egen kommune. Undersøg hos kommunen om ikke nogle af de sædvanlige tilskud kan udbetales tidligere end normalt. Det er der en lang række kommuner, der tilbyder. Nogle tilbyder også, at der udbetales forskellige tilskud uden at foreningerne behøver at skulle leve op til de sædvanlige aktivitetskrav.

Mange kommuner har også etableret egentlige hjælpepakker, hvor foreningslivet kan søge om tilskud og kompensation. Retningslinjerne for disse hjælpepakker kan være meget forskelligartede, så det er en god idé, at foreningerne kontakter deres egen kommune og forespørger på mulighederne.

Hvis man som forening har egne lokaler, så kan man kontakte sin udlejer og forhøre på muligheden for at få udsættelse eller måske nedslag i lejen for en periode.

I idrættens egen verden har DIF og DGI netop lanceret den nye Corona hjælpe-pulje, hvor idrætsforeninger kan søge dækning af tabte nettoindtægter fra foreningsarbejde på festivaller og egne arrangementer, afholdte udgifter til halleje, forplejning til mindre arrangementer, tabte sponsorindtægter og lignende. Puljen er åbent for ansøgninger i perioden 1. til 15. maj 2020 og kan søges via Det Centrale Foreningsregister på www.medlemstal.dk. Puljen rummer ikke mindre end 44 millioner kroner og de præcise retningslinjer kan læses her.

Genåbningen skal forberedes
Som forening kan man altid kontakte sin kommune for at høre om muligheden for at få genåbnet adgangen til de kommunale idrætsfaciliteter. Regeringen og sundhedsmyndighederne har i samråd med DIF og DGI fastlagt retningslinjer, der muliggør en gradvis genåbning af mulighederne for at foreningslivet kan genoptage sine aktiviteter. Kommunerne følger udviklingen i disse retningslinjer tæt og genåbner i samme takt adgangen til de deres faciliteter. I første omgang er det de udendørs faciliteter, der genåbnes. Selvom man som forening normalt træner indendørs, så kan man jo overveje, om man kan opstarte sine aktiviteter på udendørs idrætsanlæg i stedet.

Det kan også være, at idrætsfaciliteterne i foreningens kommune trænger til enten en renovering eller opgradering. Flere kommuner har oplevet, at deres planer om byggeprojekter blev bremset af anlægsloftet. Men Regeringen har nu fjernet anlægsloftet, så kommunerne kan sætte gang i forskellige byggeprojekter, som tidligere har været lagt på hylden. Går man som forening og tænker, at der kunne være nogle af disse byggeprojekter, der kunne forbedre vilkårene for dem, så er det bare om at gribe knoglen og ringe til kommunen for at høre, om det ikke er netop de byggeprojekter, der skal genoplives eller realiseres.

En anden begrænsning for foreningernes virke under Coronakrisen er, at det ikke har været muligt at afholde en masse generalforsamlinger. Mange foreninger har bestemmelser i deres vedtægter om, at generalforsamlingen skal afholdes i løbet af årets første kvartal. Men forsamlingsforbuddet på højst 10 personer har gjort det umuligt for en masse foreninger at overholde dette.

Det er derfor vigtigt for de frivillige ledere i foreningerne at være åbne om dette over for deres medlemmer. Der vil være stor forståelse blandt medlemmerne for det. Også hos kommunen, der ellers normalt stiller krav om indsendelse af foreningsregnskaber inden en given frist, er der stor forståelse for, at foreningerne i år ikke kan leve op til dette krav. Det er jo på generalforsamlingerne, at regnskaberne skal godkendes i foreningerne.

Flere foreninger har overvejet at holde deres generalforsamling online i stedet for. Men det er de færreste foreninger, der har vedtægter, der rent faktisk giver mulighed for det. Hvis man som foreninger alligevel giver sig i kast med en online generalforsamling, så er det en god idé at tage medlemmerne i ed først. Derudover kan man forberede en ændring af vedtægterne, så det fremover bliver en reel mulighed at afholde generalforsamlingen online.

Relevante links:
2,3 millioner: Historisk mange medlemmer i idrætsforeningerne i DGI og DIF (DGI.dk)
Regeringen fjerner anlægsloftet for kommunerne og regionerne resten af året (Altinget.dk)
Løsninger: Sådan støtter kommuner foreningslivet under coronakrisen (Altinget.dk)
Nu kan foreninger søge DIF og DGI’s corona-hjælpepulje (DIF.dk)


[custom-twitter-feeds hashtag=”#foreningsliv”]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *