Stor andel af unge er interesseret i at være frivillige

Op mod 80 procent af alle unge i alderen 15-29 år er frivillige eller aktuelt potentielle frivillige, viser ny undersøgelse fra DGI.

I en ny undersøgelse fra DGI viser det sig, at 39 procent af unge mellem 15 og 29 år har været frivillige inden for det seneste år. Samtidig viser undersøgelsen, at 39 procent af de selv samme 15-29 årige gerne vil være frivillige inden for det kommende år – hvis bare de bliver opfordret til det.

Der er ikke i sig selv overraskende, at så mange unge er frivillige. I en undersøgelse fra Center fra Frivilligt Socialt Arbejde, som jeg tidligere har omtalt i et blogindlæg her, blev det slået fast, at hele 42 procent af teenagere i alderen 16-19 år lavede frivillige arbejde.

Lidt overraskende dog viser den samme undersøgelse, at 64 procent af de unge, der gerne vil lave frivilligt arbejde, gerne vil have faste rammer med forud definerede opgaver. Overraskende fordi andre undersøgelser har peget på, at de unge frivillige gerne vil have medindflydelse på deres frivillige opgaver.

– Unge vil gerne vide, hvad de går ind til når de melder sig til et stykke frivilligt arbejde. Så det handler om at give en god introduktion så de præcist kan se, hvad den enkelte kan bidrage med, siger Charlotte Bach Thomassen, der er formand for DGI, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen fra DGI, der omtales i deres pressemeddelelse, løfter sløret for en række interessante pointer.

Andre unge og sårbare
De unge foretrækker, at lave aktiviteter for andre unge eller for sårbare målgrupper. Det giver en rigtig god mulighed for især idrætsforeningerne, der kan målrette en del af deres rekruttering af frivillige til børne- og ungdomshold blandt de unge potentielle frivillige. Der er ret stor sandsynlighed for at få et “ja”, hvis de spørger en ung mellem 15 og 29 år. Helt om mod 80 procents sandsynlighed ifølge undersøgelsen.

Faste rammer om opgaverne
Som nævnt ovenfor, så foretrækker 64 procent af de unge, der gerne vil være frivillige, at der er faste rammer om de frivillige opgaver. Det stiller nogle krav til foreningslivet om at få defineret deres opgaver klart og tydeligt. I min verden er dette ikke kun gældende i forhold til de unge frivillige. Det gælder for alle frivillige. Det er alt andet lige nemmere at “sælge” en frivillig opgave til en potentielt frivillig, hvis den er klart defineret. Forestil dig en forælder til et børnemedlem af foreningen, der bliver spurgt om vedkommende kunne tænke sig at være frivillig i foreningen. Hvis ikke foreningen er i stand til klart og tydeligt at beskrive opgaven, så er det alt for let for forælderen at sige “nej tak”.

Flere piger end drenge
Undersøgelsen viser, at der er langt flere piger, der gerne vil være frivillige, end drenge. To tredjedele af de 39 procent, der gerne vil være frivillige, er piger, mens kun én tredjedel er drenge. Samtidig viser det sig, at 56 procent allerede har været frivillige på et tidligere tidspunkt. Øjensynligt for over ét år siden, hvis man skal tro på oplysningerne fra undersøgelsen og DGI. Det kan have en betydning for foreningernes rekruttering af de potentielt frivillige og det kan ligeledes have en betydning for, hvor de frivillige opgaver tilrettelægges.

Konklusion
Ud fra undersøgelsens resultater bør man kunne konkludere følgende:

  • Det er forholdsvist nemt at finde en ung frivillig på 15-29 år, idet næsten 80 procent er, har været eller gerne vil være frivillig (inden for et spænd på +/- ét år.
  • De unge frivillige vil have fast definerede opgaver.
  • Det er nemmere at finde en ung frivillig, der er pige, end én der er dreng (forholdet er to til én).

Informationer om emnet:

Der er stort frivillighedspotentiale blandt unge (pressemeddelelse om undersøgelsen fra DGI)

Teenager meste frivillige (Blog Albagaard)


[custom-twitter-feeds hashtag=”#frivillighed”]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *