Teenagere mest frivillige

Teenagere i alderen 16-19 år er – sammen med seniorerne over 70 år – de mest frivillige i Danmark

Det viser nye tal fra Center for Frivilligt Socialt Arbejdes nyeste frivilligrapport, der udgives senere på sommeren. Lidt overraskende er hele 42% af teenagere frivilligt engageret, mens det tilsvarende tal for seniorerne er 43%. Teenagerne kan dog ikke følge helt med, når tallene fortæller om, hvor meget tid de forskellige frivillige bruger om måneden. Hele 20 timer om måneden bruger seniorerne, mens teenagerne ”kun” bruger 8 timer om måneden.

Der er flere imponerende – og lidt overraskende – elementer ved den høje andel af teenager-frivillige. For det første er det en stigning ift. tidligere undersøgelser. Og samtidig er der et kæmpe stort uudnyttet potentiale blandt dem, der endnu ikke er frivillige. Undersøgelsen viser, at hele 45% af de ikke-frivillige i alderen 16-29 år vil være interesseret i at blive frivillig – hvis bare de bliver spurgt.

Så hvorfor er det, at foreningerne ikke udnytter det meget bedre? Hvorfor tager foreningerne ikke deres medlemmer i teenangealderen mere seriøst og betragter dem som en ressource for foreningens frivillige arbejde? Måske fordi de ikke anser teenagerne for en seriøs gevinst for deres forening… Men der er jo ikke noget at tabe for foreningerne. Når nu teenagerne selv fortæller, at de gerne vil prøve det, så se dog at komme i gang.

Fortsat stagnation

Undersøgelsen af danske frivillige arbejde viser, at der fortsat ikke sker den store generelle udvikling i de frivilliges engagement. Omtrent 40% af alle danskere er i dag frivillige. Det var de også i 2012. Så på den front er der ikke sket det store.

På trods af stor offentlig bevågenhed om, at de frivillige skal være med til at løfte samfundets udfordringer med den fortsætte velfærd, så er det øjensynligt ikke det, der motiverer den enkelte frivillige.

– Det siger jo nok noget om, at den enkelte frivilliges motivation ikke er styret af politiske signaler. Det er nogle andre ting, der giver folk lyst til at være frivillig, siger Helen Jørgensen, der er sociolog og analysekonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Undersøgelsen viser, at det stadig er ForeningsDanmark, der har den største tiltrækningskraft for de frivillige. 60% af de frivillige lægger deres frivillige timer i foreningslivet. Men samtidig betyder det jo så, at de resterende 40% er frivillige uden for foreningerne.

Her er der plads til forbedring for foreningslederne. Hvis de ønsker at tiltrække flere frivillige til deres foreninger – og det viser tallene oven for, at der er rig mulighed for – så skal de være bedre til at skabe nogle miljøer og opgaver for de frivillige, som gør det interessant at være frivillige i en forening.

En god og nem tommelfingerregel, der samtidig er den mest simple, er, at spørge de frivillige, hvad de ønsker sig af foreningen. Foreningerne skal kunne tilpasse sig forskellige typer af frivillige for at være interessante nok for dem alle.

 

Artikel om emnet:

Her er de nyeste tal fra frivilligrapporten (Altinget)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *