Satspuljelukning tager livet af foreninger

Da Regeringen sidste år besluttede at lukke Satspuljen var det uden en plan for, hvad der skal ske med de foreninger, hvis bevillinger udløber i overgangsårene 2020 og 2021.

Et eksempel er organisationen Gadejuristen, der modtager fem millioner årligt i driftsstøtte. Deres aftale udløber i 2020, der er det første af overgangsårene. Regeringen har kun afsat mellem 90 og 140 millioner kroner i de to overgangsår. Det skal sammenlignes med de 600-800 kroner årligt fra 2023, der vil være afsat til at støtte midlertidige, sociale projekter.

Ingen tvivl om, at der vil blive en voldsom kamp om de minimale midler i overgangsårene.

– Vi ville måske kunne køre videre med en helt anden og mere skrabet model. Men det er jeg ikke sikker på, jeg ville kunne forsvare rent fagligt, siger Nanna W. Gotfredsen til Altinget.dk.

Gadejuristen er bare ét eksempel i en lang række af foreninger og organisationer, der risikerer at måtte lade livet på grund af manglende støttemidler.

Det er ikke bare for den enkelte forening, at de alt for få støttemidler er en mindre katastrofe. Det er den generelle indsats på det frivillige, sociale område, der er i farezonen. Hvis en række foreninger lukker, så mistes en masse viden og kompetence på området. Og det vil kunne mærkes straks af alle de mennesker, der nyder godt af indsatserne. Gadejuristen tager sig af at yde opsøgende retshjælp til eksempelvis misbrugere. De vil straks mærke et fravær af foreningen og dens indsats.

Det ville klæde Regeringen at sørge for den nødvendige finansiering af området, når de nu har taget skridtet at lukke for Satspuljen, men ikke introducerer en erstatning fuldt ud før om fire år.

Artikel om emnet:

Efter satspuljens død: Frivilligrådet frygter lukninger i Foreningsdanmark (Altinget.dk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *