En flue på væggen til Idrættens Topmøde 2019

En kronprins, en statsminister og en idrætstop går ind på en bar… Det kunne næsten lyde som starten på en meget indviklet vittighed, men det er det ikke.

Onsdag 3. april 2019 er der i DGI-byen i København indkaldt til Idrættens Topmøde 2019. Her deltager både kronprinsen, statsministeren, kulturministeren, sundhedsministeren, DIF– og DGI-formændene, DIF- og DGI-direktørerne og en hel masse andre notabiliteter fra idrættens verden.

De skal drøfte tingenes tilstand i idrættens verden med særlig fokus på Bevæg dig for livet-visionen om at gøre Danmark til verdens mest aktive nation i år 2025. Regeringen bakker op om denne vision og har selv præsenteret fire idrætsinitiativer, der skal hjælpe til at opfylde visionen.

Idræts- og fritidsdebattør, Henrik Brandt, bemærker i den forbindelse lidt skælmsk, at fokus i visionen er skiftet fra at få 600.000 flere danskere til at dyrke idræt i år 2025 til den noget mere ukonkrete – og svært målbare – vision om at være verdens mest aktive nation.

– Er det bare en leg med ord, eller betyder det, at der nu kommer seriøs og forankret fokus på de mest idrætssvage grupper i samfundet? Betyder det, at man lukker anderledes op for posen i forhold til innovation og entreprenørskab og begynder at investere i at gøre andre bedre i den mangfoldige danske idrætssektor, fremfor som hidtil mest at investere i jobvækst og magtkoncentration hos idrætsorganisationerne?, spørger Henrik Brandt i et indlæg på LinkedIn.

Personligt tror jeg, at den omformulerede vision er udtryk for to ting. For det første har DIF og DGI nok endelig fundet ud af, at det er utrolig svært at måle sig frem til om 600.000 flere danske er blevet idrætsaktive i år 2025. For hvad er det præcise udgangspunkt, når man nu ikke alene kan læne sig op ad medlemstallene i de to organisationer. For det andet, kan jeg være bange for, at det samtidig er et udtryk for resignation. Med en ikke-målbar målsætning, så åbnes der op for at selv en noget mindre opfyldelse af det første mål, og dermed langt færre flere idrætsaktive danskere, kan være nok til at opfylde sin målsætning.

Når det så er sagt, så er det en ret spændende program, der skal afvikles til Idrættens Topmøde 2019. Her er lille uddrag af programmet.

  • DIF- og DGI-formændene Niels Nygaard og Charlotte Bach Thomassen giver en status på arbejdet med Bevæg dig for livet
  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørby beretter om regeringens initiativ om forebyggelse i foreningerne – og her noterer jeg mig med stor tilfredshed, at initiativet handler om motion og fællesskab på recept. Jeg har gennem flere år plæderet for, at det skulle være muligt for en dansker at få udskrevet en recept på motion i den lokale i idrætsforening. Lad os nu få det arbejdet sat igang for alvor #motionpårecept
  • Kulturminister Mette Bock beretter om inklusion af socialt udsatte i det frivillige foreningsliv. Et initiativ som mange foreninger kan hjælpe til med at opfylde. Desværre fremgår det af den efterfølgende paneldebat, at arrangørerne har glemt at invitere formanden for Frivilligrådet, Mads Roke Clausen, med

Men under alle omstændigheder er det et virkelig interessant program og der er basis for, at Idrættens Topmøde 2019 kan kaste en masse interessante ting af sig.

Hvem der dog bare kunne være en flue på væggen til mødet. Men desværre er det en lukket fest, hvor kun de særligt inviterede har adgang. Arrangørerne burde have overvejet om ikke mødet skulle streames til andre interesserede. Jeg er sikker på, at mange ville finde det yderst interessant at følge med i mødet fra alle egne af landet.

Idéen er hermed givet videre til næste års topmøde.

Artikler/pressemeddelelser om emnet:

Regeringen og idrætsorganisationer går sammen om topmøde (Kulturministeriet)

Her er regeringens nye idrætsinitiativer (Kulturministeriet)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *