Svømmeklubber risikerer at drukne i drift

Hovedstadens Svømmeklub og andre svømmeklubber i København har fået et brev fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, hvor der barsles med et forslag om, at foreningerne skal forpligte sig til at rengøre svømmehallerne i deres egen tid.

Flere medier og flere personer i svømmemiljøet har i løbet af i dag skrevet en masse om den udmelding, der er kommer fra Københavns Kommune, hvor svømmeklubberne skal forpligtes til driftsopgaver i svømmehallerne. Det er desværre ikke fuldstændig klart, hvad det reelt er, kommunen vil forpligte svømmeklubberne til i de forskellige artikler og debatindlæg.

– Vi har gratis brug af hallerne, og det er vi rigtigt glade for. Men det her forslag er jeg ked af, fordi det vil forringe vores hovedformål som er at lære københavnerne at svømme, siger Lars Sørensen, der er direktør i Hovedstadens Svømmeklub, til Minby.dk.

På det seneste møde i Kultur- og Fritidsudvalget i København Kommune blev der behandlet et “investeringsforslag om effektiv svømmehalsdrift“. Desværre er dagsordenen meget kortfattet og det medfølgende bilag er desværre ikke tilgængeligt på kommunens hjemmeside. Det er derfor ikke til at grave dybere ned i forslaget.

Jeg har sådan set ikke noget problem, at man lader foreninger overtage driften af faciliteter. Det fungerer rigtig godt mange steder. Måske man skulle prøve den løsning med svømmehallerne i København.

I føromtalte dagsordenspunkt fra Kultur- og Fritidsudvalget er det nævnt, at indstillingen ikke har nogen økonomiske konsekvenser. Men hvad betyder det helt præcist? Der omtales både investeringer og besparelser i indstillingen, men hvad det dækker over, er desværre ikke oplyst.

Skal man tage de positive briller på, så kan man argumentere for, at det kan betyde, at kommunen vil overlade driften af svømmehallerne til svømmeklubberne – og samtidig lade deres nuværende driftsbudget følge med som et driftstilskud til klubberne. Men så er brillerne vist også ret positive. Men som nævnt før, så er det bestemt en mulig vej at gå. Det virker andre steder.

Der er ingen tvivl om, at hvis svømmeklubberne skal til at stå for driften af svømmehallerne sideløbende med deres mange andre opgaver med at undervise medlemmer og skolebørn, så vil det for det første flytte fokus fra det vigtigste – nemlig svømmeundervisningen. Men det vil også gøre det sværere at rekruttere svømmetrænere, da de nok ikke vil synes, at det er en sjov kombination med svømmeundervisning og rengøring.

Kim Hjerrild (Alternativet) er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget og til DR.dk siger han:

– Vi tror på, at vi kan slå to fluer med et smæk ved at spare nogle ressourcer og åbne vores svømmehaller lidt mere for klubberne.

Men hvordan han har tænkt sig at spare ressourcer, når der i hans udvalgs indstilling står, at der ikke er nogen økonomiske konsekvenser, det har jeg svært ved at gennemskue. Hvis han til gengæld mener, at kommunen kan spare ressourcer ved entydigt at pålægge svømmeklubberne driftsopgaver, så er det ret ligegyldigt, at han samtidig vil åbne svømmehallerne mere for klubberne – for de vil have svært nok ved at opfylde deres nye driftsmæssige pligter, mens de samtidig skal udvide deres svømmeundervisning med flere timer og dermed flere instruktører.

Umiddelbart lyder det som en “ommer” for Københavns Kommune. Med mindre altså, at de har tænkt sig at kaste et rimeligt driftstilskud efter svømmeklubberne sammen med de nyopfundne forpligtelser.

Artikler om emnet:

Hvor er træneren? Han gør rent – Nyt forslag om at klubber selv skal gøre rent i svømmehallen (Minby.dk)

Københavnske svømmetrænere skal gøre rent og holde opsyn: Frygter det ender med ulykker (DR.dk)

3. Investeringsforslag om effektiv svømmehalsdrift (Kultur- og Fritidsudvalgets referat fra møde 27.2.2019)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *