Alternativet vil sikre driftsstøtte til organisationer

Hvis Alternativet kommer til magten og får statsministerposten efter næste valg, så vil de sikre driftsstøtte til en række frivillige organisationer, så de ikke skal søge projektmidler år efter år.

Og ja ja, hvor sandsynligt er det lige, at Uffe Elbæk bliver Danmarks næste statsminister? Men tanken er faktisk rigtig god, hvilket jeg tidligere har argumentet for i et blogindlæg. Alt for ofte skal organisationerne løbe hurtigt efter projektmidler og bruge deres sparsomme ressourcer på det i stedet for at koncentrere sig om de projekter, de rent faktisk har sat i søen. Desværre er det i dag alt for svært at søge driftsmidler. Det kan medføre, at organisationerne vælger at tilrettelægge deres projekter efter de tilgængelige projektmidler – i stedet for at holde fast i det, de er bedst til, og søge midler til netop det.

Står det til Alternativet, skal det være civilsamfundet selv, der opfinder løsningerne på vigtige velfærdsopgaver. Det skal ikke dikteres af staten og puljemidlerne. Sådan lyder hovedtrækkene i den del af partiets regeringsprogram, der handler om et nyt Demokrati- og Indenrigsministerium, og om hvilken rolle civilsamfundet skal spille i en eventuel regering, der har Uffe Elbæk som statsminister.

– Hvis civilsamfundet skal løse vigtige velfærdsopgaver, så skal det være på egne præmisser og af egen lyst, og ikke afhængigt af om man kan få driftsmidler og projektmidler til det, siger Uffe Elbæk i et interview med Altinget.

En del af forslaget går også ud på, at drifts- og projektstøtte skal bevilges efter armslængdeprincippet. Det gør dermed op med det “puljetyranni”, organisationerne oplever fra de fleste statslige puljer. Kan det lade sig gøre at administrere de statslige puljemidler til frivilligt, socialt arbejde mere efter et princip om tillid end om kontrol, så får alle parter langt mere for pengene. Selvfølgelig skal det ikke være carte blanche til at misbruge statslige midler uden konsekvenser, men det vil alt andet lige give meget mere merværdi for de investeringer staten gør i civilsamfundet.

Selvom Alternativet ikke får vælgernes opbakning til at gå efter statsministerposten, så kan det godt tænkes, at de får så tilstrækkelig stor vælgeropbakning til, at de kan søge kraftig indflydelse på et regeringsgrundlag. På den måde kan de alligevel arbejde for at indfri disse tanker om at styrke civilsamfundets muligheder for at udøve deres fulde potentiale.

 

Artikel om emnet:

Opgør med puljehelvede: Uffe Elbæk vil sætte civilsamfundet fri (Altinget)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *