Frivilligt arbejde er selvfølgelig godt på dit CV

Har du lavet det rette frivillige arbejde, så vil det altid have en positiv effekt på dit CV, når du skal søge jobs. Men du skal ikke forvente, at tjansen som lilleputtræner nødvendigvis gør dig til administrerende direktør i en stor virksomhed.

Selvom en undersøgelse fra RUC påstår, at frivilligt arbejde på dit CV ikke hjælper dig til et job, så er der andre undersøgelser og tendenser, der peger i modsat retning. Og helt så sort og hvidt, om det hjælper eller ej, kan man nok heller ikke se det.

Det er oplagt, at frivilligt arbejde i sig selv ikke nødvendigvis giver dig fordele på jobmarkedet. Det skal naturligvis have en relevans for det job, du gerne vil have. Du skal lære noget af dit frivillige arbejde, som kan direkte oversættes til de krav, der stilles i det givne job.

Tine Thygesen er administrerende direktør i en virksomhed, der arbejder med iværksætteri. Samtidig er hun medlem af regeringens iværksætterpanel. I et debatindlæg på Finans.dk slår hun på tromme for, at det rent faktisk hjælper dig i din jobsøgning, hvis du har lavet frivilligt arbejde. Hun indleder debatindlægget med de helt rigtige spørgsmål at stille, hvis du skal ansætte en engageret medarbejder:

”Hvad har du gjort, du ikke var nødt til? Hvad har du skabt? Hvem har du hjulpet, og hvad har du lært dig selv? De spørgsmål er måske ikke de første, du tænker på i forhold til din karriere, men faktisk er de fremragende indikatorer på dit værd på arbejdspladsen og dermed din chance for at få drømmejobbet.”

I min verden nogle fremragende spørgsmål at stille en jobsøger. Samtidig er det nogle spørgsmål, der kan besvares ved at kigge på jobsøgerens frivillige arbejde. For det er jo lige netop det frivilligt arbejde ofte går ud på. At gøre noget (for andre og for dig selv), som du ikke død og pine er nødsaget til at gøre.

Det viser, hvordan du engagerer dig ud over det forventelige. Det viser, hvad du kan gøre, selvom du ikke er tvunget til det. Det viser, hvad du har gjort uden at blive belønnet for det – udover den anerkendelse, du forhåbentlig har fået.

Det, der kan være udfordrende med den frivillige indsats, er, at det kan være svært at have dokumentation for. Det er jo ikke som med en uddannelse, hvor man får kursus- og eksamensbeviser. Heldigvis kan man mange steder få et ”frivilligbevis”, hvor lederen af den frivillige forening eller organisation kan dokumentere, hvad den frivillige har leveret af indsats. Det er ofte også muligt at få dokumenteret den læring, man som frivillig har fået ud af sin frivillige indsats. Og det kan være vigtigt, når man skal dokumentere sin læring – fremfor sin formelle uddannelse.

Selvom jeg godt ved, det er ønsketænkning, så kunne det være fremragende med en form for certificeringssystem, der opgjorde de frivilliges læring. Et system, der kunne give de frivillige dokumentation for den læring, de har fået via deres frivillige arbejde. Heldigvis kan frivillige få et ”frivilligbevis” i stedet – også selvom det på ingen måde tæller som officiel dokumentation. Men kombinér det med en reference, så kan det være, det virker ekstra godt.

 

Debatindlæg om emnet:

Frivilligt arbejde siger mere om dig end fine universitetstitler (Finans.dk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *