Forskning ud i foreningerne

Meget forskning kan være svært forståeligt og meget teoretisk. Det forsøger Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet nu at lave om på ved at tage forskningen ud i den virkelige verden i foreningslivet.

Gennem de sidste 2-3 år har Center for Holdspil og Sundhed forsket rigtig meget i holdspil. De har undersøgt, hvilke sundhedsmæssige, gavnlige effekter forskellige typer af holdspil har for forskellige typer af danskere. Ét af holdspillene, der har været forsket en del i, er floorball. Eller rettere sagt MotionsFloorball. Det særlige ved MotionsFloorball er, at det er let tilgængeligt, der er kun to gange tre spillere på banen, og der er en masse retnings- og hastighedsskift. Især det sidste har vist sig at være rigtig gavnligt for både sundhed og motion.

En af de store udfordringer for Center for Holdspil og Sundhed har været at få formidlet viden om denne forskning ud i den virkelige verden. Et samarbejde med Floorball Danmark og DGI i Bevæg dig for livet-samarbejdet har været en vej ind i det etablerede floorball- og idrætsmiljø.

Nu kigger centeret også mere målrettet ud mod kommunerne, som de gerne vil have mere langvarige og strategiske samarbejder med. Ikke bare om MotionsFloorball, men om flere typer af holdidrætter.

– Vi vil gerne bygge bro mellem forskningen, foreningerne og kommunen. Meget forskning kommer ikke nok ud, men det vil vi gøre op med ved at flytte det helt ud i foreningerne, fortæller Jonas Tybirk, der er forsker på Center for Holdspil og Sundhed.

Et helt konkret eksempel på et sådant samarbejde kan ses i Hvidovre, hvor centeret i samarbejde med Hvidovre Kommune og den lokale floorballklub, Hvidovre Attack, har startet et voksenhold op om onsdagen kl. 11-12. Her deltager blandt andre Maj-Britt og Erling, der aldrig har spillet floorball før, men allerede er blevet fanget af det – og helt sikkert fortsætter på holdet.

I Hvidovre Kommune er det sundhedsafdelingen, der er partner i projektet. Sundhedskonsulent Lea Dyrehauge fortæller, at de har haft svært ved at finde en fysisk aktivitet, de har kunnet få deres borgere til at deltage i. Med MotionsFloorball har de i kommunen fundet noget, de kan få folk til at deltage i for fællesskabet, for det sjove og for det, at det ikke kræver nogen forudgående færdigheder.

Og det er jo lige netop dét MotionsFloorball kan! Det har et indbygget element af noget sjovt. Noget sjovt der betyder, at man ikke oplever, hvor meget motion man rent faktisk får. Det kræver ikke, at du har spillet en masse floorball før, for til MotionsFloorball er alle nybegyndere.

Forskningen har også vist, at MotionsFloorball er en god måde for seniorer og ældre til at få motion på en nem og sjov måde. Måden det er tilrettelagt på med en masse intervaller med hhv. bevægelse og afslapning gør, at man hele tiden får den nødvendige tid til restitution – inden man igen spurter rundt på banen.

 

Artikel om emnet:

Fællesskabet er en sidegevinst (Center for Holdspil og Sundhed)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *