Svært at finde frivillige til kedelige opgaver

Det er svært at finde frivillige til foreningerne, men det er ikke et generelt problem for hele landet – ej heller for alle typer af frivillige opgaver. Forvirret, så kig med her!

Når en undersøgelse foretaget i Varde Kommune siger, at 72% af idrætsforeningerne har ”svært” eller ”meget svært” ved at finde frivillige til deres bestyrelser, skal vi så være bekymrede? Det åbenlyse svar er naturligvis ”ja” – for det er da ret skidt, at foreningerne har så store problemer med at finde frivillige. Men lad os nu lide grave et spadestik dybere, før vi gør det til at altoverskyggende problem på vegne af hele foreningslivet.

For det første er undersøgelsen geografisk afgrænset til Varde Kommune, og er derfor ikke nødvendigvis retningsgivende for hele landet. For det andet viser undersøgelsen, at selvsamme foreninger ikke har lige så svært ved at finde frivillige som trænere, frivillige til udvalgsarbejde og – i særdeleshed – frivillige til ad hoc-opgaver i foreningen.

Især sidstnævnte er rammende for resultatet af tidligere undersøgelser, der oftere viser, at det er nemmere at finde ad hoc-frivillige, end det er at finde frivillige til de mere ”kedelige” opgaver inden for generel ledelse og administration af foreningerne.

Selvfølgelig er det en udfordring for foreningslivet, hvis der ikke kan findes de nødvendige frivillige ressourcer til de ledelsesmæssige og administrative opgaver i foreningerne, for uden løsning af disse opgaver, så eksisterer foreningerne ikke. Det er positivt, at foreningerne kan finde frivillige til de ”sjove” opgaver, og det de skal lære af dette er, at de skal arbejde hårdere og måske mere alternativt på at finde de andre frivillige, der gerne vil løse de ”kedelige” opgaver.

Løsningen er ikke særlig langt væk. Der er helt aktuelt to foreninger i hver sin del af landet, der har fundet en del af løsningen. I Vilstrup UIF har de opfundet den kreative generalforsamling, der involverer hele foreningen. Her har de fundet på at flytte generalforsamlingen til lørdag formiddag, invitere til fælles morgenmad, starte med fysisk aktivitet, gøre beretningen til en serie af billeder og fortællinger og afslutte dagen med hotdogs og saftevand. På den måde har de formået af få hele klubben til at komme til og interessere sig for den demokratiske proces i foreningen. Der deltog sidste gang både børn og voksne i generalforsamlingen. Og selv i den ”kedelige” del af generalforsamlingen – der hvor der skulle stemmes og vælges – var der faktisk børn, der syntes det var sjovt at deltage.

Et andet sted i landet – hos Boldklubben Skjold på Østerbro i København – har de formået at digitalisere deres generalforsamling og på den måde engagere langt flere mennesker i den. Det de har gjort er, at gøre processen lidt længere end bare den almindelig generalforsamling. De er startet en måned før selve generalforsamlingen med at drøfte indholdet og livet i foreningen digitalt. På den måde har de involveret flere i foreningen i de forberedende drøftelser forud for generalforsamlingen. Og på den måde har de fået taget hul på flere overvejelser blandt foreningens medlemmer om livet i foreningen. Det er lykkedes dem at få flere konkrete forslag til generalforsamlingen (otte mod normalt ingen eller ganske få) og det er ganske imponerende lykkedes dem at få hele 10 kandidater til fire poster i bestyrelsen. Det er vist de færreste foreninger, der i det hele taget kan prale af at have kampvalg til deres generalforsamlinger.

De store foreningsundersøgelser gennemført gennem de seneste 20 år viser, at der i dag er ca. det samme antal frivillige som for 20 år siden. Når de i Varde Kommune oplever, at idrætsforeningerne har svært ved at finde frivillige til deres bestyrelser, så er det heldigvis ikke et udtryk for et generelt problem i foreningslivet.

 

Relevante links:

Foreninger mangler alarmerende mange frivillige (artikel fra jv.dk)

DIFs Frivillighedstjek

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *