Nytænkt og inkluderende generalforsamling

Alle foreninger kender det. Det er ved at være det tidspunkt på året, hvor der skal holdes der årlige generalforsamling. Der, hvor alle de ”kedelige” ting, skal ordnes i foreningen. Og så altid sidder bestyrelsen og hiver sig selv i håret over, hvordan de dog skal få medlemmerne til at interessere sig for det. Få dem til at engagere sig. Få dem til bare at dukke op til generalforsamlingen.

En jysk forening – Vilstrup UIF – har fundet en metode til at gøre det hele lidt mere interessant. De har nemlig taget udgangspunkt i, hvordan de kedelige elementer pilles ud og gøres interessante for de fleste medlemmer. De har fundet løsningen på, hvordan man får børnefamilierne til at komme til generalforsamlingen.

Løsningen er egentlig ganske simpel. De laver aktiviteter for børnene. Både før, under og efter generalforsamlingen. For det første har de rykket generalforsamlingen fra den traditionelle hverdagsaften til en lørdag formiddag. På den måde har de fleste medlemmer tid til at komme. Også børnefamilierne, der alligevel kan nå indkøbene efter generalforsamlingen.

I Vilstrup UIF starter de med at have fælles hygge og fysiske aktiviteter i hallen for hele familien. I år var det med friskbagte boller, floorball og bowls. På den måde starter de med noget, der er vedkommende for alle. Derefter gik de en alle – også børnene – tur i mødelokalet, hvor de tog fat på de formelle punkter. Men i stedet for den normale mundtlige beretning fra bestyrelsen, så havde de forskellige afdelinger i foreninger lavet deres egen beretning som et slideshow. De viste en masse billeder fra årets løb og knyttede nogle kommentarer til hver af dem. På den måde syntes også børnene, at det var sjovt. De kunne jo pludselig se sig selv i beretningen.

Selvom generalforsamlingen blev gjort sjovere end normalt, så skulle de også gennem de ”kedelige” ting som regnskab, budget og valg. Her havde børnene mulighed for at gå tilbage i hallen og lege, mens de voksne tog sig af det sidste. Der var dog enkelte af børnene, der blev til den kedelige del også.

Som afslutning på dagen var det hotdogs til alle.

Den nytænkende måde at gennemføre en generalforsamling på, som de har valgt i Vilstrup UIF er virkelig godt tænkt. De får fat i de medlemmer og forældre, der kan være aller sværest at engagere. Og de gør det ved hjælp at små kneb. Hygge, sjov, leg, fællesspisning kan lokke mange af huse. Men de holder på formerne og husker de nødvendige elementer i foreningens demokratiske virke. Især er jeg vild med idéen om at lave beretningen om til et slideshow, hvor alle kan se sig selv på billederne. Det gør det nærværende for medlemmerne.

Der skal gives et stort skulderklap til Vilstrup UIF her fra. Det kunne rigtig mange andre foreninger finde stor inspiration i.

Artikel om emnet på DGI.dk.

DGI har også tidligere rådgivet om forældres stemmeret på en forenings generalforsamling – på vegne af deres børn. Læs artiklen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *