MotionsFloorball er en mirakelkur for seniorer

Resultater fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet viser, at 12 ugers boldspilsbaseret holdspil giver samme markante forbedringer som regelmæssig styrketræning. Men til forskel fra styrketræningen, så finder de ældre en særlig indre motivation ved at dyrke boldspil, hvilket fastholder dem i at være fysisk aktive.

Der er mange, der gerne vil have en masse mennesker i alderen 60+ år ud at dyrke en masse motion. Det kan bidrage til bedre sundhed og til et forlænget liv. Udfordringen med mennesker i denne aldersgruppe er, at der kan være meget stor forskel på, hvor rørlig en 60-årig er. Nogle er lige så friske, som da de var 40 år, mens andre igen har svært ved at deltage i fysisk aktivitet. Derfor kan det være svært at finde en fysisk aktivitet, der kan rumme begge yderpunkter.

Heldigvis har vi Center for Holdspil og Sundhed (CHS) på Københavns Universitet. De har gennem de sidste tre år forsket i forskellige motionsformer for netop denne aldersgruppe. De har primært cirklet om fodbold, håndbold og floorball. Deres forskning har vist, at floorball – eller i dette tilfælde det særligt tilpasse MotionsFloorball – virker rigtig godt for deltagerne. Den høje intensitet i korte intervaller har en gavnlig effekt på fx kredsløbssygdomme og diabetes. Samtidig viser resultaterne at fedtmassen mindskes, mens muskelmassen øges.

Floorball Danmark har været hurtige til at udnytte muligheden og i samarbejde med CHS har de tilbudt en række foreninger at hjælpe dem i gang med særlige tilbud til mænd i 60+ målgruppen. Tilbuddet går ud på, at en fysiolog fra CHS kommer ud i foreningen og tester deltagerne i starten af forløbet for at måle deres kondition og formåen. Mon slutningen af forløbet foretages så den samme måling for at vise, hvor meget deltagerne har forbedret sig.

Fordelen ved MotionsFloorball er, at de fleste deltagere starter på samme niveau. De færreste har forudgående kompetencer i spillet, så der er ikke den store forskel på de bedste og de dårligste.

En ekstra gevinst ved dette tilbud har vist sig at være den sociale del. De fleste deltagere oplever, at de får et nyt socialt netværk, der bevirker, at det er sjovere at huske at komme hver gang. CHS har ved tidligere tilsvarende tilbud påvist, at livsglæden rent faktisk stiger i løbet af sådan et forløb.

I foreningerne oplever de også en ændring i det interne liv, når seniorer kommer inden for. Finn Fjorder fra Copenhagen Floorball Club siger det meget præcist:

– Det giver en anden ånd i klubben og i klubhuset at have seniorer. De lægger en positiv dæmper på et miljø, der er domineret af unge spillere.

Det giver altså et mere rummeligt og differentieret liv i foreningen, når man på den måde arbejder målrettet på at give plads til alle generationer.

Vil du vide mere om MotionsFloorball, så tag fat i Floorball Danmark.

 

Artikler om emnet:

MotionsFloorball får ældre mænd på banen i Helsingør (CHS)

Holdsport får pulsen op hos de ældre (Rudersdal Avis)

Fællesskab i boldspil motiverer ældre til at dyrke motion (CHS)

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *