Satspuljen er stadig stendød

Mange frivillige, sociale organisationer vejrede nok morgenluft, da regeringsmagten skiftede efter sidste folketingsvalg, hvor Socialdemokratiet fik magten.

Gennem de seneste par år har 100 forskellige frivillige, sociale organisationer været forbi kontoret hos Pernille Rosenkranz-Theil, for at plædere for mere stabile vilkår. Det fortæller hun i hvert fald selv til Altinget.dk. Men de mange organisationer bliver slemt skuffede, hvis de regner med, at deres indsats er blevet både hørt og forstået.

Socialdemokratiet har meddelt, at deres nye børne- og socialudspil “Altid på børnenes side” skal finansieres af de midler, der ruller ind fra afsluttede satspuljeprojekter. I et tidligere forlig, har de ellers lovet, at denne “reserve” – som den bliver kaldt – skal bruges til at finansiere en ny satspulje.

Den helt store udfordring lige nu og her er, at reserven er meget lille i både 2019 og 2020, hvor der kun er henholdsvis 90 og 141 millioner kroner i puljen. I 2022 stiger reserven til 544 millioner kroner, og fra 2023 er den helt oppe i over 850 millioner kroner. Det er fra denne reserve, at Socialdemokratiet nu vil tage penge til deres børne- og socialudspil.

Ikke så underligt, hvis de frivillige, sociale organisationer ryster i bukser over de fremtidige støttemuligheder, der ser ud til at smuldre mellem hænderne på dem.

De andre partier lægger i disse dage ekstra pres på regeringen for at finde en løsning på de mest aktuelle udfordringer. Også Frivilligrådet mærker panikken brede sig i de frivillige, sociale organisationer.

– Panikken begynder at sprede sig derude lige nu, og man risikerer jo en kæmpe medarbejderflugt. Derfor gælder det om hurtigst muligt at komme med en melding fra regeringen om, at man gerne vil hjælpe dem og skabe tryghed, fortæller formand Mads Roke Clausen til Altinget.dk.

Helt aktuelt handler det om, at sociale projekter for 132 millioner kroner er på vej til at miste deres tilskud i år. Mange projekter har lønnede medarbejdere, der har opsigelsesvarsel på 3 måneder. Det betyder, at de frivillige, sociale organisationer skal opsige disse medarbejdere inden 1. oktober i år for at det får effekt fra førstkommende 1. januar.

Det er en helt urimelig situation ikke bare medarbejderne og de frivillige, sociale organisationer sættes i. Men det er i mindst lige så høj grad helt urimeligt for de udsatte borgere, der kommer til på egen krop at mærke konsekvenserne af de projekter, der må lukke på grund af regeringen og de andre partiers langsommelighed og manglende evne til at finde en brugbar løsning på kort sigt.

Den klare melding må være: Find nu en løsning, så de gode sociale projekter ikke må lukke og de udsatte borgere betale prisen!

Relevante links:
S begraver de sidste rester af satspuljen (Altinget.dk)
Radikale sætter S på plads: Fingrene væk fra satspulje-pengene (Altinget.dk)
Satspuljeaktører i panik: Nu kræver støttepartier redningskrans (Altinget.dk)


[custom-twitter-feeds hashtag=”#satspulje”]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *