Selvfølgelig skal frivillige ledes

Det kan godt være, at man i en stor professionel organisation som Røde Kors kan “slippe frivilligheden løs” og lade være med at lede de frivillige, men samme metode dur ikke i en lille frivillig organisation. Der har man større behov for at lede de frivillige, så organisationen udvikler sig i den rigtige retning.

Røde Kors i Danmark er en mastodont i den frivillige sektor. De har 34.000 frivillige, 206 lokalafdelinger, 1.100 medarbejdere og en virkelig kompetent og meget synlig generalsekretær. Hans navn er Anders Ladekarl og han har bestredet denne post i 11 år. Jeg har kæmpe stor respekt for hans person og hans arbejde.

Anders Ladekarl stiller i et debatindlæg på Altinget.dk spørgmål ved, om frivillige overhovedet kan og skal ledes. Han argumenter for, at de ikke har haft nødvendighed for det i Røde Kors. Fred være med det, for i en organisation med så mange medarbejdere og så meget professionalisme, så kan man sagtens drive og udvikle sig uden særlig meget ledelse af de frivillige.

For meget ledelse af den enkelte frivillige kan skabe mangel på engagement. Så langt er jeg fuldstændig enig. Det er vigtigt, at den enkelte frivillige oplever én eller anden form for medejerskab for sin frivillige opgave. Sådan opnås og fastholdes engagementet.

Men det er samtidig vigtigt, at den frivillige organisation har mulighed for at lede det arbejde, de frivillige udfører. Hvis ikke denne mulighed eksisterer, så kan man som frivillig organisation ikke styre sig i den retning, man i fællesskab har sat sig som mål.

Mange små og mindre organisationer har ikke samme professionelle bagland og administrative muligheder, som Røde Kors (og andre store organisationer) har. Derfor kan de ikke slippe de frivillige kræfter fuldstændig fri, som de har valgt at gøre i Røde Kors. Det vil risikere, at den lille frivillige organisation sejler uden mulighed for at nå sikkert i havn. Her vil det altid være nødvendigt at kunne lede de frivillige, så både de og organisationen sejler i den rigtige retning.

Artikel om emnet:

Debat: Er ledelse af frivillige overhovedet vigtigt? (Altinget.dk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *