Billund stopper deres alderdiskriminering

Langt de fleste kommuner tildeler lokaletilskud til det lokale foreningsliv på baggrund af foreningernes antal medlemmer under 25 år. Men er det rimeligt at aldersdiskriminere på den måde?

Billund Kommune har de valgt at ændre på denne praksis. Det er de især glade for i Grindsted Badmintonklub, hvor de ellers havde stoppet for tilgang af nye medlemmer over 25 år. De havde regnet ud, at hvis de bare tog ti nye medlemmer over 25 år ind, så ville det koste dem ikke mindre end 164.000 kr. i formindsket lokaletilskud fra kommunen.

– Det ville betyde, at vi ville blive nødt til at fordoble kontingentet, fortæller Erik Thøgersen, der er formand for Grindsted Badmintonklub.

I en tid, hvor der kommer flere og flere borgere i alderen 60+ år, er det et uundgåeligt faktum, at der også i foreningslivet kommer flere aktive medlemmer i samme aldersgruppe. Når en kommune så holder fast i deres “25 års-regel”, så vil det straffe alle de foreninger, der både modtager medlemstilskud og samtidig gerne vil øge aktiviteterne – og dermed medlemsskaren – for aktive borgere i alderen 60+ år.

Er det rimeligt?

Jeg har forståelse for, at man i en kommune har begrænsede økonomiske muligheder for at imødekomme foreningslivets ønsker om at kunne gøre meget mere for 60+’erne. Især hvis en forhøjelse af lokaletilskuddet samlet set betyder besparelser på andre områder, hvor andre foreninger må holde for. Men det er under alle omstændigheder en drøftelse og en overvejelse værd at kigge nærmere på sine prioriteringer.

I mange år har de fleste kommuner valgt at forfordele foreninger med yngre medlemmer. Ikke bare på området med lokaletilskud. Også på medlemstilskuddet har det oftest været begrænset til medlemmer under 25 år. Men kommunerne er altså nødt til at følge med samfundsudviklingen og den udvikling, der sker i den aldersmæssige sammensætning af vores befolkning. Der kommer flere og flere i alderen 60+ år. Derfor skal alle kommuner se nærmere på deres tilskudsmæssige prioriteringer.

Det har de nu gjort i Billund Kommune, men mange flere skal gøre sig samme overvejelser.

– Foreningerne syntes, det var en urimelig regel, vi havde, så det har vi lyttet til, siger Ib Kristensen (V), der er borgmester i Billund Kommune.

Det er da heller ikke gået ubemærket hen i idrættens verden, hvor DGI-formandskandidaten, Charlotte Bach Thomassen, udtaler på Twitter:

– 25 års-reglen i folkeoplysningsloven kan betyde, at det koster foreninger penge at få flere voksne med. Det dur ikke! Billund Kommunehar taget valget: Det koster i øget tilskud, men det er det hele værd på sundhedsbudgettet.

 

Artikel om emnet:

Poul Erling måtte ikke finde nye spillere til sit badmintonhold: Ville koste 164.000 kroner (DR.dk)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *