Frivilligt engagement i lokalområdet

Hvad gør man, når man ikke rigtig synes, at der sker noget interessant i sit eget lokalområde? Aktion og resignation er de to ydermuligheder, men man gør sig selv gladere ved at agere og reagere.

Skævinge er en mindre landsby på 2.100 husstande i Nordsjælland. Der er et par skoler, indkøbsmuligheder, et kulturhus og så – selvfølgelig – en række foreninger af forskellig art. I byen bor Lasse F. Petersen. Han blev i 2010 valgt som formand for den lokale fodboldklub. Han havde en mission om at få klubbens økonomi og struktur på ret køl. Men han havde svært ved at finde andre med samme store engagement som sig selv. Der manglede nogle medspillere til hans projekt.

Sammen med en lokal SSP-medarbejder fandt han ud af, at der var en bred lokal forståelse af, at der ikke rigtig skete noget i byen. Lasse var dog ikke enig, så derfor etablerede han sammen med SSP-medarbejdere en Facebook-side, der fik navnet DIT Skævinge. Her står DIT for Do It Together … for de ville gerne have, at borgere var fælles om at vise og styrke livet i landsbyen.

Ret hurtigt fik siden et blomstrende liv, der viste hvad der foregik i byen. Der var – ikke overraskende – også en masse efterlysninger af katte og tilbud fra det lokale pizzaria. Sådan noget er umuligt at undgå med sådanne lokale Facebook-sider. Så i stedet for at bekæmpe det, gav de siden lov til at få sit eget liv. De gav slip! Nu lever siden sit helt eget liv, hvor der kun ganske få gange er behov for at en administrator skal blande sig.

Som et positivt sideprojekt til DIT Skævinge, hvor de lokale arrangementer pludselig blev meget mere synlige for de lokale borgere, var Lasse med til at etablere foreningen Klub Frivillig. Det er en forening alene for frivillige, der hjælper til ved lokale arrangementer, når de har tid og lyst. Foreningen er da også baseret netop på det mantra: “Frivillig når du har tid og lyst”.

Det er netop her, at foreningen og dens stiftere har fanget trenden blandt både unge og “moderne” frivillige. I dag er det vigtigt at kunne tilpasse den frivillige indsats til de frivillige, der skal yde den. Især unge frivillige  i alderen 16-19 år ønsker at kunne til- og fravælge en frivillig indsats på egne præmisser. De vil rigtig gerne hjælpe til. Men de vil gøre det, når det passer ind i deres hverdag. Denne aldersgruppe er de næstmest frivillige blandt alle aldersgrupper. Kun overgået af de 70+ årige.

Lasse Petersen har arbejdet rigtig meget med lokalt engagement og han har fem gode råd, når man giver sig i kast med sådanne projekter:

  1. Brug kun tid på dem, der rent faktisk har lyst til at være med
  2. Forbered dig grundigt før du præsenterer dit projekt for andre
  3. Saml det rigtige hold og få organiseret opgaverne
  4. Lyt til gode råd og vejledning fra andre
  5. Overdrag projektet til andre, når det er selvkørende

Hvorvidt man kan etablere et lignende engagement i større byer med denne tilgang, skal jeg lade være usagt. Men der er en værdi i det lokale engagement i mindre byer, der ofte gør det nemmere at få succes end i større byer.

 

Artikel om emnet:

Hvordan forankrer man projekter lokalt? (Ingerfair)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *