Bombe under sports-sponsorater og donationer

Regeringen ønsker med ny indsamlingslov at lukke et hul i loven, som har gjort det nemt for svindlere at narre penge fra virksomheder under dække af godgørende formål.

Det er rigtig svært at have noget imod det. For er der noget mere usympatisk end svindlere, der i den gode sags navn, franarrer godtroende borgere og virksomheder penge? Svaret er ligetil – nej!

Men der er nu alligevel en tikkende bombe gemt i lovforslaget, for lovforslaget risikerer at ramme det frivillige foreningsliv. Hvis ikke lovændringer bliver knivskarp i sin formulering, så rammer den fx. en tennisklub, der ønsker at sælge sponsorater til lokale virksomheder. Hvis ikke de som forening må rette en en uopfordret henvendelse til den lokale tømrermester med det formål at sælge ham et sponsorat i klubben, så bliver en stor del af indtægtsgrundlaget i foreningslivet undermineret.

Også i Dansk Erhverv er der bekymring over den nye lovændring.

– Den nye indsamlingslov skal ikke påvirke almennyttige foreningers muligheder for at samle ind hos virksomheder, så længe en indsamling er godkendt. Det er vigtigt at få klarhed over, siger Rasmus Larsen Lindblom, der er velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Men han strækker slet ikke bekymringen langt nok. Det giver på ingen måde mening, hvis tennisklubben skal indhente en tilladelse til at kontakte tømrermesteren. For hvem skal tilladelsen indhentes hos? Og ud fra hvilke kriterier skal tilladelsen gives?

Også retsordfører Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti er kritisk over for regeringens forslag.

– Vi skal stoppe dem, der fusker, men vi skal ikke slå almennyttige foreninger med en kølle. Så jeg vil opfordre regeringen til at justere til, så vi ikke rammer reelle foreninger, som samler ind til gode formål, siger han.

Udkastet til den nye indsamlingslov har været i høring hen over sommeren. Justitsministeriet skal herefter udarbejde det endelige lovforslag. Det fremgår desværre ikke af artiklen fra Altinget, der er linket til nedenfor, hvor langt ministeriet er i denne proces.

Én ting er så, hvad man kan tillade af gøre lokalt, men hvad med regionale eller landsdækkende foreninger, organistioner og idrætsforbund. Skal de også rammes af den nye indsamlingslov, når der søger efter kommercielle samarbejdspartnere og sponsorer? Hvis Dansk Squash Forbund skal finde en sponsor til et breddeprojekt, så må loven ikke stikke en kæp i hjulet og forhindre det ved at gøre det ulovlig for dem at kontakte en kommerciel virksomhed med tilbuddet om et partnerskab.

Jeg håber for alt i verden, at justitsminister Søren Pape Poulsen tænker sig grundigt om, inden han laver de sidste formuleringer i loven. Lad nu det frivillige foreningsliv fortsat beholde deres mulighed for at finde kommercielle partnere via sponsorater og donationer

 

Artikel om emnet:

Ny indsamlingslov kan ramme foreninger på pengepungen (Altinget)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *