Forfordeling af jyske motionister

De storkøbenhavnske kommuner halter gevaldigt efter, når det gælder idræts- og motionsfaciliteter til deres borgere. Det viser tal fra Facilitetsdatabasen, som Idrættens Analyseinstitut og Lokale- og Anlægsfonden står bag.

Københavns Kommune er der, hvor det ser værst ud. Her viser tallene, at der er tre gange så mange borgere om en idrætshal, som i en gennemsnitlig jysk kommune.

Er det de københavnske politikere, der mangler visioner, mod og evnen til at langtidsplanlægge? For regnestykkerne er ganske ligetil. Befolkningstal og tilsvarende tal for befolkningstilvæksten er let tilgængelige, så det burde være ret nemt at beregne behovet for idræts- og motionsfaciliteter.

Allan Nyhus er formand for Hovedstadens Svømmeklub og han mener også, at politikerne mangler visioner:

– Jeg tror ikke, at der er nogen i den københavnske idrætsverden, der mener, at vi skal have lige så mange sportshaller og svømmehaller per borger, som man har i en provinskommune. Men vi vil gerne vide, hvor mange idrætsanlæg vi så skal have, for at vi mener, at vi har nok. Der mangler vi nogle politikere med en vision.

Skal vi acceptere, at københavnere skal dyrke motionsløb og kommerciel fitness – og at jyderne skal spille håndbold og badminton i deres mange idrætshaller? Nej vel!? Vi skal give lige vilkår for alle. Eller i hvert fald så lige vilkår som omstændighederne byder.

Direktør i Lokale- og Anlægsfonden, Esben Danielsen, plæderer for, at de større byer skal blive bedre til at prioritere deres faciliteter:

– De større byer i Danmark har markant for få faciliteter til idræt. Selvom man løber mere og bruger andre faciliteter, så er det stadigvæk et kæmpeproblem – især i København.

I Københavns Kommune er Niko Grünfeld (AL) kultur- og fritidsborgmester. Han medgiver, at københavnerne er understimuleret hvad angår idræts- og motionsfaciliteter, men er øjensynlig åben for en ændring og omprioritering:

– Det er et tydeligt udtryk for, at det ikke indgår i prioriteterne, når man laver det samlede budget. Det skal vi have lavet om på, så vi sikrer, at der er idrætsfaciliteter i alle bydele i København.

Men som med så mange andre tanker og løfter fra politikere, så lad os se, om der overhovedet sker nogen ændring. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at borgerne i København og en lang række omegnskommuner lider kraftigt under alt for få muligheder for at dyrke idræt og motion.

 

Artikel om emnet:

Fordeling af idrætsanlæg er helt skæv (DR.dk)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *