Retten til at bestemme over sin egen fritid

Et hurtigt spørgsmål: Hvor længe må en person , der modtager dagpenge eller efterløn, være frivillig?

Svar: 15 timer om ugen… lige indtil 20. marts, hvor det falder til bare fire timer om ugen! Man skulle næsten tro, det var løgn. Men det er faktisk værre end som så. For de 15 timer om ugen har kun været en forsøgsordning i et års tid. Før det var det fire timer om ugen , og lige om lidt, så er vi tilbage på dette lave niveau. Det kan virke mærkeligt, at politikerne ikke vil lade helt almindelige mennesker lave frivilligt arbejde i deres fritid – bare fordi de er på dagpenge eller efterløn.

Alle os andre, der er så heldige at have et fuldtidsjob, vi er ikke underlagt sådanne begrænsninger for, hvor meget frivilligt arbejde, vi må udføre. Nå jo, vi er jo selvfølgelig begrænset af, at vi har et fuldtidsjob, vi skal passe. Det sætter sine naturlige begrænsninger for, hvor meget tid vi har til overs til frivilligt arbejde.

Men dem der har tid og lyst, fx dagpenge- og efterlønsmodtagere, de må ikke…

Nogle vil sikkert mene, at en dagpengemodtager i stedet burde finde sit et job. Jo jo, det er nu nok også de fleste i den situation, der rent faktisk hellere vil finde sig et job. Men mens jobjagten er i gang, så er det vel ikke lige frem et minus at holde sig i gang med frivilligt arbejde. Når man mister sit job, så kan man samtidig komme i en situation, hvor man også mister en del af sit faglige og sociale netværk. Lur mig om ikke deltagelse i frivilligt arbejde kan give nye faglige og sociale netværk. Netop sådan noget, der gør, at det kan blive nemmere at finde et nyt job.

Men som det er lige nu, så er loven indrettet sådan, at man kun må lave frivilligt arbejde i fire timer om ugen, når man modtager dagpenge eller efterløn.

Hvorfor kan man ikke få lov til at bestemme over sin egen fritid, når man står i den situation?

Ikke nok med at man gør noget godt for sig selv, ved at lave frivilligt arbejde og skabe nye faglige og sociale netværk, så gør man også en forskel og yder en indsats for andres skyld. Det kan være som frivillig i en varmestue for hjemløse, som spejderleder i den lokale spejdergruppe eller som frivillig, ulønnet instruktør i den lokale ForeningsFitness.

For nylig afgjorde Ankestyrelsen, at en kvinde på efterløn ikke måtte være frivillig i sin lokale ForeningsFitness. Kvindens a-kasse havde forsøgt at tage efterlønnen fra kvinden, som havde klaget over det. Ankestyrelsen gav dog a-kassen ret i deres påstand med det argument, at det foreningsdrevne fitnesscenter ikke var almennyttigt. Dette på trods af, at idrættens organisationer og brancheforeningen har anerkendt ForeningsFitness som almennyttigt – og derfor ikke i direkte konkurrence med de kommercielle fitnesscentre.

Der skal derfor lyde en stærk opfordring til politikerne om hurtigst muligt at gøre forsøgsordningen med 15 timers ugentlig frivilligt arbejde for dagpenge- og efterlønsmodtagere til en permanent ordning. Optimalt set skulle der slet ikke være noget loft over muligheden.

2 tanker om “Retten til at bestemme over sin egen fritid

 1. Hej Jens
  Spørgsmålet er jo hverken timetallet eller om der er tale om frivilligt arbejde.
  Reglen er alene indført for, at du ikke skal kunne modtage dagpenge , når du samtidigt bruger dine kvalifikationer i foreningen.
  Det er jo ikke spejderlederen, vi taler om.
  Intentionen er at varmestuen ikke sætter socialpædagogen på halv tid, og så udfører han frivilligt arbejde samme sted den anden del af tiden.
  Eller at en halvtidsansat hjemmehjælper vasker gulv i hallen som frivillig.
  Spørgsmålet er derfor alene, hvem der vurderer arbejdet. Det er ikke meningen, at en ledig rengøringsassistent skal gøre rent i sit lokale fitnesscentret på dagpenge.

  1. Hej Søren
   Vi er bestemt ikke uenige om, at frivillige skal udføre lønnet arbejde. Sådan må det aldrig blive. Hverken i kommunerne eller store organisationer – eller for den sags skyld private virksomheder. Lønarbejde skal aldrig konkurrere med frivilligt arbejde. Det er i min verden to vidt forskellige ting.
   Men jeg anker over, at frivilligt arbejde, at er anerkendt som frivilligt arbejde, og som ikke tager lønarbejde fra lønnede arbejdere, skal underlægges restriktioner og begrænsninger af myndighederne.
   I visse tilfælde kan det faktisk være en fordel, at ledige kommer ud og laver frivilligt arbejdet, så de opretholder at fagligt/socialt netværk, opbygger et nyt og udvikler eller videreudvikler kompetencer, der kan få dem ud af ledigheden igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *