Mangel på motionsfaciliteter i naturen

I et debatindlæg hos Danske Kommuner skyder Casper Lindemann, konsulent i DIF, med skarpt efter danske kommuner, der ikke er gode nok til at støtte motionsfaciliteter i naturen.

Der er i hans optik en række forklaringer på kommunernes sløvsind. Han oplever, at idræts- og fritidsforvaltningerne rundt om i kommunerne undskylder sig med, at friluftsfaciliteter ikke er direkte nævnt i Folkeoplysningsloven. Desuden oplever han en manglende koordinering i kommunerne mellem idræts- og fritidsforvaltningen og natur- og miljøforvaltningen, hvilket får etablering af motionsfaciliteter i naturen til at falde ned mellem to stole.

Der er ingen tvivl om, at han kan ret i, at der i visse kommuner er lige netop de udfordringer, han påpeger i sit debatindlæg. Det er to letkøbte, men ikke desto mindre plausible, undskyldninger.

Heldigvis er der også eksempler på kommuner, hvor man sagtens kan finde ud af at etablere motionsfaciliteter i naturen. Der er jo ingen, der siger, at det alene skal være en kommunal opgave. Flere parter kan sagtens gå sammen om at etablere faciliteterne uden at gå på kompromis med den frie og lige adgang for alle mennesker.

I Holbæk Kommune er der i løbet af de seneste par år indgået partnerskaber mellem kommunen og idrætsforeninger, hvor anlæg og drift af motionsfaciliteter i naturen deles mellem parterne.

Den lokale cykelklub har med økonomisk støtte fra kommunen anlagt et single track mountainbike-spor i en privat skov, hvor kommunen så betaler den årlige leje til skovejeren. Det er cykelklubben, der står for den løbende drift af sporet.

Det er også lykkedes at lave partnerskaber med ikke bare én, men hele to lokale disc golf-klubber. Både i Holbæk by og i Svinninge (ca. 15 km. uden for Holbæk by) har lokale disc golf-klubber fået kommunalt tilskud til at anlægge en disc golf-bane. Det er foreningerne der alene står for anlægsarbejdet. Det er også foreningerne, der fremadrettet står for driften af banerne.

Det viser bare, at det sagtens kan lade sig gøre at etablere motionsfaciliteter i naturen for små midler og i partnerskaber mellem kommune og forening.

 

Debatindlæg om emnet:

Kommunale tilskudsmodeller til idrætsfaciliteter bør revideres (Danske Kommuner)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *